Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érvelj magadért

Az internet, a közösségi oldalak korában ledőltek a véleménynyilvánítás korlátai. Az információ villámgyorsan terjed a világhálón, amely ma már könnyen, és viszonylag olcsón elérhető. Regisztrálni is egyszerű a Facebookra, twitterre, és hasonló oldalakra, így minden adott ahhoz, hogy az átlagember is elmondja, mit gondol. 

Az internet, a közösségi oldalak korában ledőltek a véleménynyilvánítás korlátai. Az információ villámgyorsan terjed a világhálón, amely ma már könnyen, és viszonylag olcsón elérhető. Regisztrálni is egyszerű a Facebookra, twitterre, és hasonló oldalakra, így minden adott ahhoz, hogy az átlagember is elmondja, mit gondol. 

... és így rendben is lennénk, hiszen megvalósul a szólásszabadság.
DE! Nem ért-e minket túl váratlanul az informácó terjedésének ilyen mértékű felgyorsulása? Azt kell mondjam, sajnos igen. Nem az a tragikus, hogy nem vagyunk felkészültek az irdatlan adatáradatra, hanem hogy azt gondoljuk, igen.
Mindennek a következménye, hogy rendre olyan érvelési hibákat követünk el, melyek következtében a véleményünk hamis alapokon nyugszik.  
 
Egyik legnagyobb, és leggyakoribb hiba, hogy egyik fél részéről sincs kellően átgondolva mi a cél a diskurzussal, ezért az emberek többsége nem tudja mikor kell abbahagyni a vitát, amely ilyenkor  hosszúvá, némelykor unalmassá válik, és ez még a szerencsésebb eset, mert legtöbbször indulatos személyeskedésbe torkollik.
Már az elején el kell dönteni, hogy gondolkodtatni, vagy minden áron meggyőzni akarjuk-e a másikat, ugyanis ezek két különböző  érvelési stratégiát kívánnak meg. A gondolkodtatásnál érdemes az ellentmondásokra felhívni a figyelmet, míg a másik esetben a részletekre vonatkozó tényeket szükséges kiemelni.
 
Ugyancsak fontos eldönteni, hogy egy adott kérdés kapcsán mi az érvelésünk alapja.  Ideológia, jelenség, vagy emberi faktor? Például azért nem akarok migránsokat, mert olyan vallást, ideológiát követnek, amit én nem ismerek, és a TV-ben csak rosszakat mondanak róla? Vagy azért tiltakozom a betelepülések ellen, mert sok gyerekük van, a férfiak elnyomják a nőket, stb?
Vagy egy másik példával élve. Azért nem akarok pride felvonulást,  mert folyton azt hallom a TV-ből, rádióból, hogy a melegek betegek, ferdehajlamúak, vagy mert a homoszexualitás nem fér bele az értékrendszerembe? De azt is gondolom, hogy az alapvető emberi jogok sem fedik le, hogy emberek felvonuljanak, és hirdessék az egyenlőséget?
Ahogyan a menekültkérdésben, úgy a melegekkel kapcsolatban is keverednek az érvek, és ennek eredményeképp nő az ellenszenv is velük szemben, de említhetném a cigányokkal, zsidókkal kapcsolatos érvelési káoszt is.
 
Elszomorító, amikor úgy védi valaki az álláspontját, hogy nincsenek ismeretei a témáról, de a szelektált és félinformációk is ugyanolyan veszélyt jelentenek. Ide tartozik az is, hogy a  fogalmakat is helyesen kell használni.
 
Mindezen hibák egyik, és legfelháborítóbb „eredménye”  a  kettős mérce, amely során ugyanaz az egyik esetben pozitív kicsengésű, vagy (még) elfogadható, a másik esetben viszont negatív értelmet kap.
 
A felsorolt érvelési hibákat (természetesen a teljesség igénye nélkül) a tapasztalataim alapján gyűjtöttem össze. Véleményem szerint nem azért fontos tudatosítani magunkban az okfejtés minőségét, mert nemcsak a rengeteg félreértést, indulatot, gyűlölködést, fölösleges félelmet, hanem saját magunkat becsapását is  elkerülhetjük. 
Szóval ahogyan roma fiatalok teli torokból ordítják, hogy "Küzgyé magadért!", úgy mondjuk ki mi is "Érvelj magadért!"

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Archívum

Naptár
<< December / 2021 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 12790
30 nap: 149
24 óra: 2